Si noi, ca multi altii am ajuns destul de rar in aceasta parte a tarii desi este relativ usor accesibila. Si odata ajunsi in aceste zone am avut senzatia de “uauuuu” si ne-am pus intrebarea “de ce nu am venit mai des pe aici?”.

Este o zona in care pasionatii de calatorii gasesc de la trasee montane, la unele de catarat si escalada, de la experiente de pescuit sau turism viticol, la experiente culinare si turism istoric.

Din pacate, tot in aceasta zona veti da fata in fata si cu saracia din Romania, cu oameni, sate si orase intregi care nu fac parte din bula noastra si in care vezi o alta fata a Romaniei: urme de asfalt pe sosele, case care stau sa se darame, copii de abia imbracati, animale subnutritate si lasate in voia domnului si nu numai.

Totusi, frumusetea naturii din aceasta parte a Romaniei te va face sa te intorci in Dobrogea ori de cate ori vei avea posibilitatea.

Asadar, iata mai jos o lista de obiective turistice si de lucruri pe care le poti face in Dobrogea:

 

  1. Muntii Macinului

Cei mai batrani munti ai Romaniei si totodata cei mai scunzi munti din Romania, te vor surpinde prin peisajele pe care ti le ofera, dar si prin prezenta numeroasa a testoaselor de uscat. In acesti munti poti face trasee care iti vor ocupa 2-3 ore sau ziua intreaga, trasee accesibile inclusiv cu copii mici, dar si trasee mai tehnice, abordabile de cei cu experienta.

Noi am fost pe Culmea Pricopanului pe care am abordat-o din drumul ce duce la Manastirea Izvorul Tamaduirii. Tot aici gasesti si campingul Macin.

Gasesti locuri de cazare atat in orasul Macin, poti campa la liber la poalele muntilor sau in campingul Turtle Camp, de la intrarea din localitatea Greci.

Recomandam sa fiti in zona pana la inceput de Iunie, intrucat dupa aceea temperaturile devin insuportabile.

 

2. Vizita la crama “Vinuri de Macin”

 

Aceasta este aflata la intrarea in orasul Macin si odata cu o rezervarea facuta dinainte veti putea avea parte de o degustare si o prezentare a vinurilor, a istoriei zonei, precum si a zonei viticole Sarica Niculitel. Bineinteles, puteti pleca si cu o sumedenie de vinuri la pachet.

Tot in zona Dobrogea, puteti aborda si cramele celor de la Via Viticola sau Histria.

 

3. Cheile Dobrogei

Frumuseti naturale aflate la indemana oricui, pe drumul de masina ce leaga Cogealac de Targusor. Fiind accesibile cu masina este de preferat sa le vizitati in timpul saptamanii, astfel riscati sa trebuiasca sa faceti fata zecilor de grataragii care impanzesc zona. Odata ajunsi acolo, puteti face si un traseu de vizitare a cheilor, pe creasta lor.

 

4. Gura Dobrogei

 

Plecand din Cheile Dobrogei, la nici jumatate de ora de mers cu masina veti ajunge in Rezervatia Naturala Gura Dobrogei, un loc minunat, mai putin aglomerat si in care veti putea face cateva trasee scurte, care va vor oferi privelisti de neuitat.

Aici veti gasi si Pestera La Adam si Pestera Liliecilor.

5. Tura la vechile cetati dobrogene

 

O astfel de vizita presupune abordarea cetatii Histria, a celei de la Enisala si a mai putin cunoscutei cetati Argamum. Aici, la Argamum veti gasi si capul Dolosman ce este la granita dintre lacul Razim si lacul Golovita.

Pe langa faptul ca aceste cetati ne ofera o scurta lectie de istorie pe care va vom lasa sa o descoperiti singuri, vizitandu-le va veti da seama si de cum a evoluat aceasta parte a planetei din punct de vedere geologic. Si sa nu mai punem la socoteala privelistile minunate de care veti avea parte.

 

6. Plaja de la Vadu

 

Un loc linistit ce merita vizitat in timpul saptamanii, la inceput de sezon, astfel incat sa nu aveti de a face cu marea de turisti care inunda zona si care alunga linistea de aici.

Veti da peste un loc salbatic, unde veti simti o comuniune de aproape cu marea si cu natura, in care copiii pot zburda pana pica lati de oboseala. 😊

Acestea sunt doar o parte din frumusetile si experientele pe care obiectivele turistice din Dobrogea ni le ofera. Va invitam si pe voi sa lasati in comentarii altele care v-au placut astfel incat sa ii inspire si pe altii.

Noi, pentru turele urmatoare, ne-am propus sa abordam: Gura Portitei cu o excursie pe lac de la Jurilovca pe lacul Razim, pestera si lacul Casian, cetatea Ibida, lacul Iacobdeal si mai ales sa facem alte drumetii prin Muntii Macinului.