In acest articol nu vom vorbi neaparat despre obiectivele turistice din Israel, ci despre impresia pe care ne-a lasat-o noua aceasta tara.

Am pornit la drum catre Israel acum un an, cam in aceeasi perioada in care scriem si acest articol. Am vrut sa vizitam aceasta tara dintr-o simpla curiozitate, pentru ca am profitat de niste bilete ieftine de avion catre Tel Aviv si pentru ca era cam ultima ocazie in care puteam sa ne retragem doar noi doi inainte ca Andreea sa il nasca pe David.

 

Asadar, ne-am pus pe drum si am ajuns cu cei de la Ryan Air in Tel Aviv. Cu doar cateva zile in urma am aflat si noi despre Sabat si despre ce inseamna aceasta sarbatoare saptamanala pentru locuitorii de acolo. Mai exact, asta inseamna ca toata lumea sta si nu face nimic. Asta inseamna ca nu functioneaza transportul in comun, implicit nici cel de la aeroport catre oras (pe langa asta multi dintre ei nu trag apa la toaleta, sunt blocuri in care liftul se opresete de la etaj la etaj fara sa fi nevoit sa apesi butonul, astfel incat sa nu lucrezi in zilele in care religia iti interzice sa muncesti).

Trecerea vamii a fost usoara, la fel si drumul catre oras. A fost usor, dar a fost extraordinar de scump (in jur de 200 de lei) intrucat am fost nevoiti sa apelam la un taxi, condus de musulmani bineinteles.

Ajunsi in oras ne-a suprins cat de gol era pe strazi, lipsit de oameni, lipsit de viata. Mai avea cateva ore pana puteam face check in-ul la camara pe care o gasisem prin Booking, asa ca ne-am indreptat catre plaja. Si pe plaja? SOC!!! Tot orasul zici ca era prezent aici. Plaja are cativa kilometri buni si exista pe tot parcursul ei spatiu de promenada, atat plaja cat si acesta fiind plin de fel si fel de oameni.

Acesta a fost primul soc, un oras gol, dupa care marea de oameni de la plaja. Al doilea soc a fost reprezentat de faptul ca in tara celor care sarbatoresc sabatul cu atatat strictete si urmeaza reguli religioase cu strictete, peste tot pe plaja mirosea a iarba, cred ca mai bine de 25% dintre cei pe langa care treceam fumau un joint. Nu ca e ceva rau, doar ca ne-a socat.

Al treilea lucru care ne-a socat in aceasta plimbare a fost numarul mare de homosexuali si lesbiene pe care l-am vazut. Suntem toleranti din acest punct de vedere, avem cunoscuti si prieteni in ambele tabere, insa ne-a surprins sa vedem asta in aceasta tara ultrareligioasa.

De aceea pentru noi Israelul este o tara contrastanta, veti vedea si mai incolo de ce.

 

Tel Aviv in sine este un oras contrastant, modern si vechi in acelasi timp. Ai cladiri de sticla, strazi curate, dar ai si centrul vechi, piata cu bazarul, unde este plin de mizerie si de cladiri care stau sa cada pe tine.

Cazarea a ajuns sa ne socheze si ea pentru cati bani am platit si pentru ce am primit. Efectiv aveam o camera de 3 metri pe un metru si jumatate iar baia era mai mica decat cea din avion, cred. Am aflat ulterior si de ce preturile asa mari la cazari (nu ca in mod normal ar fi mici): pentru ca era in desfasurare Eurovision iar acesta avea loc la Tel Aviv.

Orasul ni s-a parut cel putin interesant si foarte scump pentru ceea ce ofera.  Pana azi nu ne-am prins cum si de unde sa cumparam cartela pentru mijloacele de transport in comun. Am avut toata bunavointa, dar efectiv nu am reusit. Asa ca, majoritatea soferilor ne-au lasat sa calatorim gratis caci nu aveau sa ne vanda cartele.

 

Contrastul si mai mare l-am vazut cand am luat autocarul catre Ierusalim si aici am gasit evreii traditionalisti, imbracati asa cum le cere religia si cu aspectul precum le cere religia. Ierusalimul este un oras care intra in contrast puternic cu Tel Aviv. Bineineteles, am vizitat si cetatea si aici am gasit cu totul si cu totul altceva decat la ne asteptam. Am gasit o atmosfera precum a raposatului complex “Europa” din Bucuresti.

Oricum ar fi, este interesant sa vezi credinciosii celor 3 religii intalnindu-se pe strazi si fiecare indreptandu-se catre locurile pe care le cred a fi sfinte pentru ei.

In ultima zi am vizita si Haifa, unde am ajuns cu trenul, intr-o maniera mai mult decat decenta, dar nu neaparat ieftina. In Haifa am ajuns pentru a vedea gradinile Baha’I, create tot de un ordin religios. De asemenea, cartierul colonial german este atractiv din punct de vedere turistic.

 

Dupa cum va spuneam si la inceput, am scris acest articol pentru a va transmite impresia noastra despre Israel, nu pentru a face o trecere prin obiectivele turistice de vizitat.

Pe scurt, este o tara ce iti ofera o experienta interesanta ce trebuie avuta o data in viata si asta pentru ca e plina de contrasturi, din toate punctele de vedere.