In mod normal cand vorbim de Spania, spunem Barcelona, Madrid, Valencia, Palma de Mallorca, insulele Canare etc. Sunt mult mai putini cei care viziteaza coasta de nord a tarii, care pleaca de la Irun si ajunge tocmai la A Coruna.
Coasta de nord a Spaniei (aflata la Atlantic) strabate multe dintre regiunile cu traditie din Spania, de la Tara Bascilor, la Cantabria si Asturia si pana la indepartata Galicie cu ale sale dealuri.
Alex a strabatut zona, la pas, in urma cu doi ani, marcand astfel primul sau Camino (de Santiago) ce l-a purtat de la Santander pana la Santiago de Compostella. Alex, predam legatura…
Mai jos aveti detalii din punct de vedere al experientei de turist pe coasta de nord a Spaniei (atat cat am apucat sa strabat din ea), nu neaparat din cea de pelerin, unde voi reveni cu un articol dedicat.
Astfel, eu am cuprins in itinerariul meu trei dintre regiunile geografice ale Spaniei, mai exact Cantabria, Asturia si Galicia. La Ribadeo (acolo unde se afla granita dintre Asturia si Galicia) am parasit coasta de nord a Spaniei si m-am indreptat catre Santiago de Compostella, aflat pe coasta de Vest, acolo unde se afla si Finistere, locul unde in evul mediu se credea ca se termina pamantul (lumea de pana atunci). Pe coasta Atlanticului mi-am purtat pasii incepand din orasul Santander, neavand astfel ocazia sa vizitez cateva perle ale acestei zone, precum San Sebastian sau Irun.
Desi mai putin cunoscuta, toata zona are foarte multe de oferit, atat din punct de vedere al istoriei, cat si din punct de vedere al modalitatilor de petrecere a timpului liber, atat din punct de vedere al plajelor, cat si al traseelor montane pe care le gasesti la tot pasul (mai ales ca lantul montan Los Picos del Europa se afla la doar o aruncare de bat de mare). Sa nu uitam de experientele culinare de care ai parte, de orasele medievale, de muzeele pe care le gasesti la tot pasul, de vinul delicios, de adevarata experienta a cidrului, dar si de adevarate minuni ale naturii precum fenomenul bufones (fisuri de tip cos, situate in stancile de deasupra marii, prin care apa erupe atunci cand valurile sunt destul de mari) sau fenomenul flux-reflux care este foarte vizibil pe intreaga coasta (in Gijon fluxul acopera intreaga plaja a orasului in cateva zeci de minute).
Un alt lucru pentru care recomand aceasta parte a Spaniei este pentru ca temperaturile sunt mai mult decat suportabile si iti ofera un confort termic ideal. In timpul zilei sunt 25-26 de grade, seara sunt 16-18 grade iar apa are 24 de grade.
Peisajele sunt extraodinare intrucat intreaga coasta este brazdata de vai, paduri si delte, stanci, pesteri si faleze inalte si astfel la fiecare pas gasesti imagini diferite cu care sa iti incanti ochii. Nici o plaja nu se aseamana cu alta si nici un oras cu altul, astfel vei descoperi atat locuri in care sa te relaxezi in singuratate, in “salbaticie”, dar si plaje amenajate unde sa poti gusta un cocktail sau fructe de mare.
Inainte de a trece prin locurile pe care recomand sa le vizitati pe traseul Santander – Ribadeo, iata
10 experiente pe care sa le incercati pe coasta de nord a Spaniei
- Sa parcurgeti cel putin 1 zi traseul Camino del Norte, mai ales in portiunile in care acesta urmareste linia falezelor. Este simplu, gasiti la tot pasul sagetile galbene care va indica drumul.
- Beti oriunde si oricand vinul local. Spania este printre putinele tari in care nu am gustat un vin prost, indiferent de loc si de pret.
- Testati cidrul din Asturia sau din Galicia. Au un mod special de a il servi si va va risipi orice idee pe care o aveti despre cidru.
- Cautati un bufones si duceti-va acolo la flux, atunci cand sunt toate sansele ca marea sa “erupa” prin fisurile de la suprafata.
- Gasiti o plaja retrasa si experimentati fenomenul de flux.
- Bucurati-va de gastronomia locala. Testati: chorizo in sos de cidru, fabada asturiana, sopa pescadore, huevo tortilla, lomo sau pinchos morunos.
- Petrece o noapte intr-un orasel mai putin turistic (de obicei aflate la cativa kilometri de coasta) precum Villaviciosa. Gaseste in oras locul (terasa) in care se strang localnicii si petrece alaturi de ei.
- In Asturia comanda la desert Cabrales (o branza mucegaita de tip blue cheese) ce este servita cu miere locala.
- Dormi o seara intr-un albergue. Asa sunt cunoscute locurile in care se retrag de pe drum pelerinii care parcurg Camino del Santiago. Gasesti atat variantele publice, cat si cele private. Nu in toate te lasa sa dormi daca nu esti pelerin, insa poti testa o seara petrecuta intr-unul in care te lasa. Vei reusi asfel sa cunosti oameni faini, din diferite tari, sa le afli experientele si sa te bucuri alaturi de ei de experienta lor de libertate.
- Planuiesti un traseu in Los Picos del Europa. Un lucru pe care eu nu am apucat sa il fac, dar pe care sunt hotarat sa il fac alaturi de restul membrilor Family2Go
Ce poti sa vezi, vizitezi si experimentezi pe coasta de nord a Spaniei:
Santander
Desi nu este un oras mare, Santanderul poate fi o escapada pentru 1-2 zile. Este un oras destul de vibrand incat sa nu te plictisesti, dar destul de linistit incat sa nu te obosesti. Este capitala regiunii Cantabria.
Viziteaza zona Sardinero unde gasesti localnicii pe plajele aferente. Aici veti gasi si gradinile Piquio. Luand-o apoi la pas prin centrul vechi descopera cele doua catedrale, atat cea veche cat si cea noua.
Un alt obiectiv de luat in seama, pe care nu am apucat sa il vad este palatul Magdalena.
Orasul medieval Santillana del Mar
Aceasta a fost prima oprire de pe Camino Del Norte si aici mi-am dat seama ca ma aflu unde trebuie si ca ma asteapta multe “nestemate” pe care sa le descopar in aceasta parte a lumii.
Santillana del Mar este un orasel istoric, cu drumuri pietruite, cu turnuri medievale, mici palate din perioada renascentista.
E un loc deosebit in care poti petrece o zi intreaga. Fa o plimbare si pe dealurile din jur.
Playa de Luana
La maximum 20 de kilometri de Santillana del Mar, langa oraselul Cobreces, se gaseste Playa de Luana, o plaja aflata intre stanci, cu nisip fin si auriu, in care te poti bucura in liniste de mare. Gasesti aici si un mic restaurant cu bar. In general plaja este populata doar de localnici si de cei putini pelerini care se afla pe camino si care se opresc aici pentru o pauza.
Urca 10 minute pe faleza din stanga plajei si iti vei bucura ochii cu o pespectiva unica asupra coastei.
Comillas
Acesta oras este foarte cunoscut pentru palatul aflat pe dealul de deasupra lui, al carui design a fost realizat de Gaudi.
Este un oras in care puteti planifica un intreg sejur, intrucat are o plaja destul de mare in asa fel incat sa gasesti tot timpul loc, o plaja cu nisip fin, cunoscuta in zona pentru practicarea sporturilor nautice.
Centrul vechi este cochet si vibrant, gasind aici mancare delicioasa la restaurantele ce se intind de jur imprejur.
Ce poti vizita aici, in afara de plaja si de centrul istoric:
- Palatul Sobrellano
- Palatul Gaudis Caprice
- Cladirea universitatii Pontificia
- Parcul natural Oyambre (o delta care adaposteste nenumarate specii de pasari)
San Vicente de la Barquera
Un vechi sat pescaresc, ce pe parcursul timpului s-a transformat intr-unul dintre cele mai pitoresti orase din Cantabria.
Este inconjurat de plaje largi, cu nisip fin, iar in spatele lui se inalta maret masivul Picos de Europa.
Orasul este plin de viata, portul este activ si sute de barci si vaporase trag aici. Musai de vizitat castelul si centrul vechi.
Casele/Vilele/Conacele de tip “indianos” din Colombres
Acest tip de case sunt intalnite pe intreaga coasta, insa in Colombres le gasesti pe majoritatea. Ele au fost construite de imigrantii care au plecat din Spania in cele doua Americi si odata intorsi au combinat stilul colonial cu cel local, rezultand acest stil cunoscut local sub numele de indianos.
Traseu de trekking pe coasta marii, de la Playa de la Franca pana inspre San Roque del Acebal
Este un traseu care presupune o plimbare de 4-5 ore, dar care te duce prin unul dintre cele mai feerice zone de coasta pe care le-am colindat vreodata. Pe langa peste Cobijeru si stancile sculptate de mare in diferite feluri, vei avea ocazia sa te odihnesti pe plaje largi, dar si sa admiri un fenomen natural unic, la bufones de Arenillas.
Astfel, urmaresti sageata galbena pe traseul de mai jos:
- Acantilados de Buelna
- Cueva Cobijeru
- Playa de Entramares
- Playa de Cobijero
- Punta de Vidiago
- Bufones de Arenillas
Llanes
Trecem in Asturia si ajunge la Llanes, un sat pescaresc, construit pe stancile ce se inalta deasupra marii si a carui port este aflat la varsarea lui Sierra del Cuera in mare.
Este locul unde gasim si fortareata medievala El Toreon.
A fost o adevarata placere sa ma pierd pe stradutele acestui oras si sa savurez un vin la terasele si barurile ce se gasesc la tot pasul.
Playa de Poo de langa Llanes
Ca la majoritatea plajelor aflate pe coasta de nord a Spaniei, nici la Playa de Poo nu te astepti sa existe avand in vedere locul plin de stanci si de faleze inalte.
Totusi, ea exista, si te poti duce inclusiv cu copiii acolo. Se afla in mijlocul naturii, inconjurata atat de stanci, cat si de falezele impadurite.
Ribadesella
Un oras colorat, impartit pe din doua de estuarul format de raul Sella. Este un loc pitoresc, instafriendly, dupa cum spun adolescentii din ziua de astazi, intrucat in fundal se inalta Picos del Europa, si orasul este construit pe faleza ce se inalta din mare.
Este un loc in care poti explora atat promenada care se intinde de-a lungul portului modern, unde este ideal sa urci scarile pana in varful dealului ce se inalta deasupra promenadei, dupa care sa te duci si sa te pierzi pe stradutele din centrul vechi.
Pe partea de coasta poti gasi fosile de dinozauri. De asemenea, este in loc apreciat de cei care practica sporturi acvatice, iar in imprejurim gasesti destule trasee de caiac, catarare si trekking.
Playas de Berbes, Playa de la Espasa
Sunt clasificate ca monument natural, datorita vegetatiei, stancilor, dunelor ce se formeaza aici. Fac parte din asa zisa Coasta verde a Asturiei. Este un loc in care trebuie sa fii, daca iti place marea, natura, linistea. Mai departe, pozele spun totul.
Villaviciosa
Este un oras care nu se afla la mare, nu este populat de turisti si in care poti simti mult mai bine atmosfera locala, unde te poti infiltra printre localnici si poti lua pulsul vietii traditionale din micile orase spaniole.
Gijon
Cel mai mare oras vizitat de mine pe coasta de nord a Spaniei. Este impresionata plaja si recomand sa fii aici la momentul fluxului care o acopera pe de-a intregul.
Pe langa centrul vechi cu a sa cetate, pe langa portul impresionant, poti vizita muzeul satului asturian, dar si gradina botanica locala.
Playa de Silencio si traseul care taie vaile ce curg in mare
Luarca
Un alt mic orasel pescaresc, aflat intre falezele inalte, in care poti pierde linistit o zi plimbandu-te pe stradutele din jurul portului.
Un loc linistit, in care merita sa gusti din traditionalele preparate asturiene.
Entreplayas
Este un oras/statiune caci este inconjurat de multe plaje in care gasesti multi turisti stand la plaja si bucurandu-se de temperaturile optime pe care le intalnesti pe coasta de nord a Spaniei.
Chiar daca este un loc mai turistic, avand in vedere numarul mare de plaje, nu ai senzatia de aglomeratie si de “sufocare turistica”.
Playa de Penarronda
Este cea mai frumoasa, din punctul meu de vedere, dintre cele aflate in zona Entreplayas.
Ribadeo
Este orasul de granita dintre Galicia si Asturia. Este cunoscut pentru paja Catedrelelor, unde o multitudine de pesteri si de arcuri formate in stanca, ce pot fi vizitate doar atunci cand est reflux.
Plimbandu-te prin centrul vechi al orasului vei observa stilul diferit fata de cel din Asturia.
Din pacate, tot ceea ce am pus aici, atat pozele cat si cuvintele, nu pot sa descrie pe de-a intregul tot ceea ce m-a impresionat in aceasta calatorie.
Acestea fiind spuse, coasta de nord a Spaniei poate sa fie ideala pentru un concediu de doua-trei saptamani, care ofera specialitati pentru toata lumea. Este un loc unic, atat din punct de vedere istoric (a fost partea Spaniei ce nu a stat sub mauri), cat si din punct de vedere natural, gastrononomic si al traditiilor.
Scrie un comentariu...