Asa cum stiti, una dintre pasiunile noastre in materie de calatorit este reprezentata de drumetiile montane. Si, de cand avem copii, a trebuit sa ne reformam destul de mult stilul in care abordam acest hobby. Insa, cu vointa reusim sa le impregnam si lor aceasta dragoste pentru natura, pentru liniste, pentru munte si pentru viata pe care o pot avea alaturi de oamenii de munte.
In primul articol ce face parte din aceasta serie, am prezentat 5 trasee usoare, pe care le poti face impreuna cu cei mici si la care se poate ajunge chiar si cu trenul, fara masina.
De data aceasta revenim cu alte 10 trasee, insa la mare parte din ele este nevoie de masina proprie pentru a putea ajunge la intrarea in traseu. Majoritatea traseelor pot fi facute si iarna iar la unele dintre ele chiar recomandam sa mergeti in anotimpurile mai putin “placute” de catre majoritatea turistilor, astfel incat sa va puteti bucura in liniste si curatenie de traseu.
Traseu inspre cabana Leaota
La doar doua ore de Bucuresti, langa orasul Fieni, gasiti ultimul munte ce face parte din Masivul Bucegi. Ca sa ajungeti la intrarea in acest traseu va trebui sa urmariti drumul catre satul Runcu si de aici drumul forestier (aproximativ 10-15 kilometri) ce duce la manastirea din mijlocul padurii.
De aici, traseul urca aproximativ doua ora pe curba de nivel (marcaj banda albastra), prin padure, pana la cea ce a fost odata cabana Leaota. Aceasta se afla intr-o poiana frumoasa, unde puteti savura un picnic (cu ce aveti in rucscac).
Cei ce mai au putere pot pleca mai departe catre Varful Romanescu si de ce nu, chiar catre Varful Leaota. Exista si un traseu care traverseaza muntele si cae va duce pana in Bucegi, la Padina, insa acesta dureaza peste 10 ore.
Piatra Dragoslavelor
Este un traseu senzațional de pitoresc in România noastră cea frumoasă. Acesta se află la poalele Munților Leoata si este ușor abordabil inclusiv cu copii. Noi am abordat varianta către vârful Vârtop, traseu ce ne-a purtat prin poieni mirifice si prin pădurea cu fagi precum enții.
Puteti alege fie varianta unui circuit, fie sa mergeti doar pana in capatul vaii, oricare dintre ele ati alege-o, va va incununa privirea cu imagini de neuitat.
Drumul pleaca din satul Dragoslavele, pe partea dreapta cum mergeti de la Campulung Muscel catre Bran. Marcajul ales de noi a fost triunghi albastru
De la Voina pana la cabana Cuca
Este un traseu clasic, pe care va recomandam sa il faceti primavara devreme sau iarna, astfel incat sa nu dati peste grataragii, peste multele masini si atv-uri.
Pentru a ajunge aici trebuie sa luati directia Campulung Muscel si de aici sa urmati drumul pana la cabana Voina. Bineinteles, pe drum va puteti opri sa faceti niste poze la barajul Riusor si sa admirati masivul Iezer-Papusa in toata splendoarea sa.
De la cabana Voina, traseul urmeaza firul raului timp de aproximativ 60-90 de minute, pana la poiana in care sa afla cabana Cuca.
Este un traseu usor, pe care Daria l-a urcat singura la 2 ani si jumatate si pe care am fost cu David (in manduca) la doar 5 luni.
Atentie! Nu intotdeauna este cineva la cabana, cel mai bine va luati propria mancare dupa voi.
Culmea Pricopanului in Muntii Macinului
Pana la poalele muntilor Macinului veti face intre 3 ore si jumatate si 4 ore din Bucuresti. Totusi, merita o vizita aici deoarece veti avea ocazia sa faceti un traseu un cei mai batrani, dar si cei mai mici munti din Romania
Copiii vor fi entuziasmati de testoasele gasite la tot pasul. Gasiti detalii complete despre traseu in articolul in care am vorbit despre Dobrogea
Cheile Brusturetului
Acesta este mai mult o plimbare decat un traseu. Majoritatea oamenilor, dupa ce trec cu masina prin Cheila Dambovicioarei, se opresc la pestera cu acelasi nume si se intorc la cazarile lor.
Totusi, daca urmezi drumul care merge mai departe, vei parcurge in aproximativ o ora cheile Brusturetului si vei ajunge la cabana cu acelasi nume (acum inhisa). Este o plimbare frumoasa, tihnita.
Pana la Cabana Garofita Pietrei Craiului
Ramanem tot in Piatra Craiului si mergem pe un traseu ce ne poarta prin padure, pe curba de nivel pana la cabana Garofita Pietrei Craiului. Traseul este usor (cruce galbena), dureaza cam 90 de minute si pleaca de la capatul satului Satic.
Pana la intrarea in traseu veti avea ocazia sa treceti si prin niste chei mici, dar frumoase, unde gasiti si Pestera Coltul Surpat si veti trece pe langa lacul Satic .
De la cabana se poate vedea versantul Pietrei Craiului, cu Cerdacul Stanciului si Marele Grohotis.
Circuit la Aseazarile Rupestre de la Bozioru
Acest traseu se gaseste in Buzau, mai exact în masivul Ivăneț ce face parte din traseul tematic Țara Luanei.
Cand am facut noi acest traseu, la inceput de Noiembrie a fost o zi superbă, cu soare, cu liniște, cu peisaje pitorești, culori superbe de toamnă. Este un traseu ce ne-a dus peste pajiști și păduri seculare.
Traseul pleaca din satul Nucu, unde am lăsat și mașinile (drumul până aici este destul de bun, chiar dacă neasfaltat).
De aici, am luat-o la pas si am ajuns in scurtă vreme la Poiana Cozanei. Pe parcurs am învățat despre evenimentele geologice ce au avut loc în zonă cu ajutorul plăcilor puse de ‘părinții’ Geoparcului Țara Buzăului.
La câteva minute de poiană traseul ne duce pe la Chilia lui Dionisie Torcătorul. O urcare destul de pronunțată ne-a purtat mai departe la Biserica lui Iosif. De aici, tot prin pădure, pe lângă mii de ciuperci, am ajuns la stâncile in care s-au aflat Agatonul Nou și Vechi.
Drumul de întoarcere ne-a trecut pe la lacul Mistreților si Arborele Furculiță.
Noi am parcurs traseul in aproximativ 4 ore, cu o diferență de nivel de 600 de metri. Marcajele nu sunt foarte bune, însă cu Google Maps sau View Ranger te poți descurca ușor.
Cheile Bistritei si Pestera Ursilor din Buila Vanturarita
Din București ajungi aici in maximum 3 ore si jumatate. Iei drumul Horezului, iar la un moment faci dreapta catre Manastirea Arnota.
De aici vei intra in Cheile Bistritei, nu foarte lungi, dar foarte spectaculoase. Tot aici noi am gasit si Pestera Ursilor, la care ai de urcat de pe marginea drumului 10-15 minute abruptul.
Toata aceasta plimbare dureaza cam o ora. Daca vrei sa petreci o zi intreaga in acest peisaj minunat ce face parte din cel mai mic parc protejat din Romania (Buila Vanturarita) atunci poti aleg un traseu de tip circuit care continua de la Pestera Ursilor si te duce pana in Cheile Costesti, in satul Costesti, ocolind muntele.
De pe Valea Oltului pana la Cascada Lotrisor
Multi trec in drumul lor spre sau dinspre Sibiu, pe Valea Oltului, pe langa indicatorul care arata traseul catre aceasta casada ce face parte din Parcul National Muntii Coziei.
In maximum o ora din locul in care lasi masina, ajunge la Cascada Lotrisor, o cascada care nu este naturala, dar care totusi este mai mult decat spectaculoasa.
Drumul dus intors are cam 6 kilometri.
Refugiul Spumoasa
Acesta este un loc foarte drag, pe care nu l-am mai vizitat de ceva ani si un loc in care nu prea ajung turistii.
Ca sa ajungi aici, este nevoie sa ajungi in cunoscuta statiune Busteni. De aici, treci de telecabina si urmezi drumul pe langa rau catre Jepii Mici. O iei prin padura urmand inca 5-10 minute acest traseu. La un moment dat indicatoarele catre Jepii Mici te duc in partea stanga, insa va trebui sa o iei inainte si sa traversezi raul. Dupa ce ai traversat raul, urmezi poteca si in aproximativ 30 de minute vei ajunge intr-o poiana minunata, aflata la baza picioarelor de stanca.
Este un loc maiestuos. Atentie aici, caci posbilitatile de accidentare pentru cei mici sunt ridicate.
In final vrem doar sa va amintim ca intotdeauna sa aveti echipament adecvat la voi, sa va aduceti aminte ca la munte vremea este schimbatoare, sa aveti apa si sa lasati in urma voastra cel putin la fel de curat cum ati gasit (asta daca nu puteti lasa mai curat si sa luati cu voi o parte din gunoaiele celor needucati).
Scrie un comentariu...